Nemusíte zdlouhavě vařit hutná švestková povidla, připravte si místo nich mnohem jednodušší, voňavý a rychlý švestkový džem.
Potřebujete:
✿ 1 kg švestek
✿ 100 g sušených švestek
✿ 500 g třtinového cukru
✿ 1/2 balíčku kyseliny citronové
✿ 1 balíček skořicového cukru
✿ 1 balíček Gelfix Extra 2:1
1. Do velkého hrnce vložte na drobné kousky nakrájené čerstvé i sušené švestky. Přidejte kyselinu citronovou a Gelfix Extra rozmíchaný se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání povařte asi 1 minutu.
2. Přidejte zbytek cukru a skořicový cukr, přiveďte k varu a za stálého míchání provařte 5–7 minut.
Proveďte zkoušku tuhosti – na talířek kápněte trochu džemu, a pokud po vychladnutí není tuhý, přidejte ještě lžičku kyseliny citronové a promíchejte.
3. Džem naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte 5 minut stát. Skladujte v chladu.