Džem ze švestek je hotový rychleji než povidla, která stejně dobře nahradí i do buchet a dalších moučníků, nebo si ho třeba namažte na chleba s máslem.
Potřebujete:
✿ 1 kg švestek
✿ 500 g želírovacího cukru 2:1
✿ 1 celou skořici
✿ 4 hřebíčky
✿ 1 badyán
✿ 2 lžíce citronové šťávy
✿ 2 lžíce rumu
1. Švestky omyjte a nechte dobře okapat. Pak je vypeckujte a nakrájejte na kousky. Polovinu švestek rozmixujte s citronovou šťávou a vložte do hrnce spolu s nakrájenými švestkami. Přisypejte želírovací cukr a dobře vše promíchejte.
2. Hrnec zakryjte pokličkou a nechte stát alespoň několik hodin, nejlépe přes noc na chladném místě. Pak přidejte skořici, hřebíček a badyán a za stálého míchání přiveďte k varu. Na mírném ohni povařte 8–10 minut , stále míchejte.
3. Hrnec odstavte ze sporáku, vyndejte koření a džem naplňte do čistých, rumem vypláchnutých sklenic. Pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte stát do vychladnutí.
Článek o džemu ze švestek mě mile překvapil! Nikdy by mě nenapadlo dát do džemu rum, ale musím říct, že to vyzkouším. Díky za skvělý tip!