Poctivý jablečný závin patří k nejoblíbenějším moučníkům. Vyšperkujte ho nasekanými mandlemi.
Suroviny
Na těsto – 200 g hladké mouky – 120 g másla – 1 žloutek – 5 lžic studené vody – špetka soli – pečicí papír
Na náplň – 6 jablek – 2 hrsti nasekaných mandlí – 20 g vanilkového cukru – ½ lžičky skořice – 3 lžíce pískového cukru – 1 bílek
Postup
1. Z mouky, změklého, na kostičky nakrájeného másla, žloutku, vody a špetky soli rychle vypracujte rukama nebo v robotu hladké pevné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
2. Připravte si náplň. Jablka oloupejte a nastrouhejte do větší mísy na hrubém struhadle. Přidejte zbylé ingredience a dobře promíchejte.
3. Těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte válečkem na těsto. Naplňte jablečnou náplní a zaviňte. Každou nohavici potřete bílkem a přeneste na plech vystlaný pečicím papírem.
4. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.