Původně prosté jídlo španělské Valencie se dnes vaří s různým masem, nejoblíbenější je ale paella s mořskými plody.
Potřebujete:
✿ 400 g kulatozrnné rýže
✿ 3/4 l vývaru
✿ 4 tygří krevety
✿ 200 g slávek
✿ 1 dl bílého vína
✿ 2 rajčata
✿ 1 cibuli
✿ 1 červenou papriku
✿ 2 stroužky česneku
✿ olivový olej
✿ tymián, šafrán
✿ sladkou papriku
✿ 1 citron
✿ 1 lžící sterilovaného hrášku
✿ petrželku
1. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, rajčata spařte oloupejte a pokrájejte, papriku opečte na oleji a nakrájejte na kousky.
2. Na olivovém oleji orestujte česnek. Pak postupně přidejte cibuli, rajčata, papriku, tymián a přilijte víno. Směs okořeňte šafránem a červenou paprikou. Přisypejte rýži a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte chvíli povařit.
3. Když je rýže poloměkká, naskládejte navrch krevety, zatlačte je do rýže a přikryjte poklicí. Na závěr vložte uvařené slávky a přisypejte hrášek. Podávejte s dílky citronu posypané nasekanou petrželkou.