V obchodech je poměrně drahý, vy ho přitom můžete mít za polovic.
Suroviny na 4 sklenice:
● 3 kg červených paprik
● 1 kg lilků
● 100 ml citronové šťávy
● 1 česnek
● 100 ml slunečnicového oleje
● sůl
● pepř
Postup:
Lilky a papriky propícháme vidličkou a pečeme 30 min při 200 0C. Po vychladnutí z lilků vydlabeme dužinu, z paprik odstraníme slupky a semeníky.
Obojí rozmixujeme s oloupanými stroužky česneku a šťávou z citronu, osolíme a opepříme. Směs zalijeme olejem a za občasného míchání vaříme 2 hod. Přendáme do čistých sklenic a zavařujeme je při 100 0C asi 15 min.
Příprava: 3 hod
Cena za sklenici: 19 Kč
Vynikající článek s jasnymi a srozumitelnými instrukcemi. Ajvar z vlastní výroby je bezpochyby lepší než ten kupovaný. Vaření je navíc skvělá aktivita pro posílení rodinných vazeb. Doporučuji ostatním vyzkoušet.
Díky moc za tento recept! Hledala jsem něco takového, aby jsme s dětmi mohli dělat o víkendu. Je paráda, že je to tak podrobně popsané. Jdeme na to!
Skvělý článek! Ajvar je náš rodinný favorit, ale v obchodech je opravdu drahý. Těším se, až ho zkusím vyrobit podle tohoto návodu. Díky za inspiraci.
Ajvar miluju! Už jsem si řikala, že si ho jednou zkusim udelat sama doma, ale nevěděla sem jak na to. Tady je to krásně vysvětlený, určitě vyzkouším. Díky za super recept!