Suroviny:
300 g hladké mouky
2 vejce
150 g másla
špetka soli
Na náplň:
150 g čerstvých hub
150 g sýru gouda
1 kelímek zakysané smetany
4 vejce
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
Postup:
Čerstvé houby asi 15 minut povařte, přeceďte a dejte je stranou. Prosátou mouku smíchejte s vejci, studeným máslem nakrájeným na kostičky a osolte.
Rukama vypracujte hladké a vláčné těsto. Snažte se pracovat rychle, aby těsto nezačalo řídnout. Poté ho zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.
Po hodině těsto vyválejte na tenký plát a ten vložte do kulaté koláčové formy vymazané máslem. Rozprostřete na něj vychladlé okapané houby a zasypte je strouhaným sýrem.
V misce smíchejte vejce se zakysanou smetanou, špetkou muškátového oříšku, osolte a opepřete podle chuti. Směs nalijte na těsto a uhlaďte její povrch stěrkou. Pečte 30 minut na 200 °C. Koláč chutná skvěle jak studený, tak teplý.
Tip!
Pokud chcete přípravu urychlit, použijte hotové křehké těsto.
Vypadá to na super recept, ale myslela bych, že by to chtělo víc sýra. Jinak super, určitě zkusím.
Já bych určitě přidala víc hub, miluju houby ve všem. Musím to vyzkoušet příští víkend, super nápad!