Suroviny:
1 l masového vývaru
250 g žitného kvasu
250 g klobásy
100 g slaniny
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce smetany
1 lžíce sádla
majoránka
sůl
pepř
4 vejce uvařená natvrdo
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Vše za občasného míchání opékejte asi 10 minut. Následně do hrnce přilijte masový vývar a přidejte také klobásu nakrájenou na kolečka.
Vařte asi 30 minut, poté do hrnce vlijte žitný kvásek a vše ochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Po 10 minutách polévku odstavte z plotny a přimíchejte do ní smetanu.
Ta by měla mít pokojovou teplotu, aby se v horké tekutině nesrazila. Polévku podávejte ve vydlabaném chlebu ozdobenou bylinkami a vejci uvařenými natvrdo.
Tip!
Polévku na talíři ochuťte lžičkou strouhaného křenu.
Slyšela jsem o této polévce už dříve, ale ještě jsem ji nezkusila. Myslím, že je načase to změnit.
Trošku mě překvapilo, že se používá tolik ingrediencí, ale zní to chutně. Možná to vyzkouším s přáteli.
Hele, to je něco novýho, asi to vyzkouším! Miluju klobásy a smetanu, tak snad to bude pecka. 🙂
Wow, zní to jako zajímavá kombinace chutí! Polská kuchyně je fakt pestrá, určitě to musím vyzkoušet.