Suroviny:
1 uzené vepřové koleno
1 syrové vepřové koleno
4 klobásky
50 g slaniny
400 g kysaného zelí
¼ hlávky bílého zelí
¼ hlávky kapusty
1 menší tuřín
2 větší brambory
2 velké mrkve
1 velká cibule
1–2 hrsti velkých barevných fazolí
3 lžíce sádla
2 kostky cukru
1 lžíce mleté papriky
kuličky jalovce
celý pepř
libeček
sůl
asi 4 l vody
Postup:
Do velkého hrnce dáme vodu, fazole a máčíme do druhého dne. Pak očistíme obě kolena a na několika místech ostrým nožem narušíme svalovinu až ke kosti. Kolena dáme do vody k fazolím a vše uvaříme doměkka. Vývar scedíme, z kolen stáhneme kůží a vykostíme je.
Maso nakrájíme na kostičky a dáme stranou. Scezené fazole přidáme k masu. Brambory, tuřín a mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Zelí s kapustou na nudličky, kysané zelí překrájíme.
Cibulku nakrájíme nahrubo, špek na kostičky a v jiném hrnci na sádle vše osmahneme dozlatova. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit, mletou papriku a krátce zasmahneme.
Větší část scezeného vývaru nalijeme do hrnce na zasmaženou cibulku, vložíme zeleninu a zelí, přidáme koření a sůl a vaříme až je zelenina téměř měkká. Nakonec přidáme oloupané a na kolečka nakrájené uzenky a povaříme.
Nakonec vložíme nakrájené maso a fazole a necháme spolu prohřát. Bramborové kostky nám polévku částečně zahustí a když je příliš hustý, rozředíme ho zbylým vývarem. Na talířích zdobíme jemně nasekaným libečkem. .