Suroviny:
700 g předního hovězího (krk nebo loupaná plec)
450 g cibule
60 g sádla
60 g másla
1 lžička kmínu
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
1 litr hovězího vývaru
850 g brambor
1 paprika nakrájená na kostičky (nemusí být)
3 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
sůl
pepř
Jak na to?
Maso nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a sádlo a postupně na nich orestujte maso ze všech stran dozlatohněda.
Nechte mezi kousky masa trochu místa a přidávejte je postupně, aby se tuk neochladil.Orestované maso vyjměte na talíř.
Do hrnce vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Seškrabujte přípečky ze dna a ze stran a míchejte, ať se cibule opeče dozlatova. Zasypte kmínem a paprikou a za stálého míchání restujte 30 vteřin. Ne déle, ať ji nespálíte, zhořkla by.
Vmíchejte protlak, zalijte vařícím vývarem, vraťte do hrnce maso, přiklopte a vařte při nižší teplotě zhruba 60 minut doměkka.
Mezitím nakrájejte brambory na kostičky, česnek oloupejte a prolisujte k měkkému masu. Přidejte 1 lžičku soli, brambory a nakrájenou papriku. Majoránku promněte v dlaních a vsypte do polévky. Přiklopte a vařte, až brambory změknou. Občas promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Tip!
Je-li třeba polévku zahustit, uvařte si zvlášť pár brambor, rozšťouchejte je a přidejte do hrnce. Tajným trikem šéfkuchařů je sklenka červeného vína (50 cl), kterou do gulášové polévky přidají k osmahnuté cibulce, ještě předtím, než do hrnce nalijí vývar.