Famózní ořechový věnec, neboli kringel, polechtá vaše chuťové pohárky.
Příprava: 40 minut + kynutí
Náročnost: ***
Cena za porci: 6 Kč
Suroviny na 12 porcí
Na těsto
– 300 g hladké mouky
– 15 g droždí
– 1 lžíce krupicového cukru
– 120 ml vlažného mléka
– 30 g rozpuštěného másla
– 1 žloutek
– špetka soli
– pečicí papír
Na náplň
– 60 g másla
– 4 lžíce třtinového cukru
– 2 lžičky skořice
– 40 g mletých vlašských ořechů
Postup
1. Do mléka rozdrobte droždí a zasypte cukrem. Nechte vzejít kvásek. Do mísy robotu dejte mouku, žloutek, máslo, sůl a kvásek. Hákem vypracujte nelepivé těsto a nechte jej 40 minut kynout. Poté těsto rozválejte na plát.
2. Na náplň smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, skořici a ořechy. Směsí potřete plát a poté jej srolujte. Roládu rozřízněte podélně na dva kusy. Oba kusy propleťte a stočte do věnce. Pečte při 180 ºC 25 minut.