Tenhle džem je určený k rychlé spotřebě. Po otevření ho uchovejte v lednici a spotřebujte ideálně do 1–2 týdnů.
Potřebujete:
✿ 500 g oloupaných mandarinek
✿ 100 g cukru
✿ šťávu z 1 limetky
✿ špetku skořice
✿ 2 hřebíčky
✿ špetku soli ‚
✿ 2 g citrusového pektinu
1. Dílky mandarinek dejte do hrnce, přidejte 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přilijte cca 200 ml vody. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a povařte asi 15 minut.
2. Vyndejte hřebíčky a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Směs vraťte na plotnu, vmíchejte limetkovou šťávu a zbytek cukru, ve kterém předem dobře rozmíchejte citrusový pektin. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a asi 5 minut povařte. Průběžně sbírejte pěnu.
3. Horkou směs naplňte do sklenic, sterilizovaných v troubě na 100 °C. Uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a suchu.