Suroviny:
2,5 kg libovějšího vepřového bůčku bez kosti s kůží
5 větviček rozmarýnu
10–15 listů šalvěje
8–10 stroužků česneku
kůra z jednoho citronu nebo malého pomeranče
hrst loupaných pistácií
čerstvě mletý pepř
olivový olej
Postup:
Lístky rozmarýnu a šalvěje a stroužky česneku nasekejte, pistácie nasekejte nahrubo.
Bůček v polovině prokrojte, ale ne až do konce, a rozevřete ho.
Ze všech stran maso důkladně osolte, opepřete, posypte bylinkami a potřete rozetřeným česnekem. Přidejte kůru z citronu nebo pomeranče a nasekané pistácie.
Plát zarolujte a svažte kuchyňským provázkem. Ještě jednou celý důkladně zvenku osolte.
Přeložte na pekáč vyložený pečicím papírem, polijte olivovým olejem a celé maso jím potřete.
Troubu nastavte na 120 °C a pečte asi 3 hodiny. Na konec pečení troubu nastavte na 250 °C a pečte asi 15 minut.
Po upečení maso nechte chvíli rozležet, aby z něj nevytekla šťáva, odstraňte provázek a nakrájejte na plátky.
Podávat můžete se šťouchanými nebo opečenými brambory. A protože určitě část zbude, bude se vám porchetta hodit jako studené občerstvení pro nečekané návštěvy.