Potřebujete:
500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 100 g sekaných oříšků, 2 lžičky strouhané citronové kůry, 25 g droždí, 120 g másla (nakrájené na kousky, povolené, 260 ml vlažného mléka, 1 lžíci rumu, 2 žloutky, sůl
Postup:
Smíchejte v míse 4 lžíce vlahého mléka, 2 lžíce mouky a 2 lžíce cukru. Do těstíčka rozdrobte kvasnice. Mísu zakryjte a nechte kvásek v teple vzejít.
V míse promíchejte mouku s cukrem a citronovou kůrou a oříšky. Přidejte kvásek, máslo, žloutky a mléko s rumem. Vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte hodinu zakryté kynout.
Troubu předehřejte na 180°C. Těsto znovu důkladně propracujte a dejte do vymazané formy. Nechte 10 minut kynout, poté vložte formu do trouby. Pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 160°C a pečte ještě asi 45 minut.
Kromě oříšků můžete do těsta přidat sušené či kandované ovoce a čokoládové pecičky. .