Suroviny:
Vývar:
1,2 kg kosti a odřezky z lososa (můžete použít i hlavu)
2 menší mrkve a rajčata
1 cibule
4 stroužky česneku
5 kuliček černého pepře
2 litry studené voda
1 bobkový list
sůl
Polévka:
1 mrkev a menší cibule
3 větší brambory
2 stroužky česneku
1 malý kousek pórku
500 g odřezků z lososa
150 ml smetany ke šlehání (33%)
čerstvá citronová šťáva
2 lžíce máslo
1 lžíce oleje
Postup:
Kosti a odřezky ryby dáme do hrnce, zalijeme asi 1,5 l vody a přivedeme k varu. Teplotu ihned snížíme na minimum.
Přidáme rozkrojené a na suché pánvi opečené stroužky česneku a půlky cibule, rajčata, orestovanou mrkev, zbytek vody, pepř, špetku soli a bobkový list.
Při nízké teplotě vývar táhneme asi 90 minut, poté odstraníme bobkový list a zbytek vývaru pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes jemné síto. V hrnci rozehřejeme olej a máslo.
Přidáme na kousky nakrájenou mrkev a restujeme ji při vyšší teplotě asi 5 minut.
Poté přidáme na kostičky nasekanou cibuli a pórek, pokračujeme další 3 minuty v restování. Přihodíme plátky česneku, oloupané a na kostičky pokrájené brambory a kousky lososa (pár si jich nechte stranou).
Restujeme ještě asi 2 minuty, poté přilijeme vývar, přivedeme vše k varu a polévku vaříme ještě asi 20 minut. Nakonec vše rozmixujeme, zjemníme smetanou a dochutíme solí pepřem a citronovou šťávou.
Zbylé kousky lososa krátce opečeme na troše oleje a přidáme je do jednotlivých porcí polévky. Dozdobit je můžeme i nasekanou petrželkou a lžící smetany..