Z lineckého můžete připravit i klasické slepované sušenky nebo ho použít jako základ na další druhy cukroví, jako například košíčky.
Ingredience: na 35 sušenek
300 g hladké mouky
3 žloutky
120 g másla
2 lžíce cukru
1 bílek na potření
Postup:
Do mísy dejte mouku a cukr. Promíchejte a přidejte pokrájené máslo a žloutky. Vše propracujte, aby vzniklo hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte je hodinku odpočinout v chladu. Poté vyválejte dvě placky a vykrajujte vánoční tvary cukroví. Před pečením potřete bílkem, aby se hezky leskly.
Sušenky pečte 10–15 minut v troubě na 170 0C. Vytáhněte z trouby spíše dříve než později, na plechu ještě trochu dojdou. Mažte je ostrou rybízovou nebo malinovou zavařeninou, Nutellou nebo máslovým krémem. Nakonec sušenky pocukrujte vanilkovým cukrem.
Doba přípravy: 60 min
Cena za 1 dávku: 50 Kč