Na těsto:
100 g hladké mouky
400 g brambor
2 lžíce krupice
1 žloutek
špetka soli
1 lžíce cukru moučky
1 lžíce másla
švestky dle potřeby
Na posypání:
150 g jemné strouhanky
3 lžíce másla
1 lžíce třtinového cukru
Postup:
Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto, které nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout.
Poté těsto rozdělte na dvě části a vytvořte z každé váleček, který následně rozkrájejte nožem na asi
10 částí. Z každé udělejte kuličku, dlaní ji zmáčkněte na malou mističku, vložte švestku a vytvořte knedlíček, který obalíte v krupici.
Knedlíky vložte do vroucí vody a občas zamíchejte ode dna. Vařte je, dokud nevyplavou na povrch.
Třtinový cukr na pánvi zkaramelizujte, přidejte strouhanku a vše opražte dohněda. Máslo nechte na mírném plameni rozpustit.
Scezené knedlíky posypte opraženou strouhankou, polijte máslem a posypejte cukrem moučkou.
Švestkové knedlíky nejsou výhradně českou a moravskou záležitostí. Najdete je i na Slovensku, v Rakousku, Německu nebo Maďarsku a téměř každá rodina má svůj speciální recept na těsto či na posyp. Vyzkoušejte tyhle z bramborového těsta, určitě vám zachutnají.