Suroviny: 1 velká kapusta ¾ hrnku čočky sůl a pepř ½ hrnku rýže natural 2 lžíce olivového oleje chilli vločky dle chuti 1 cibule 3 stroužky česneku ¼ lžičky skořice lžička tymiánu lžíce citronové šťávy Na omáčku:
1 velká cibule 2 lžíce olivového oleje sůl 2 stroužky česneku plechovka drcených rajčat lžička sladké nebo uzené papriky ¼ lžičky skořice 200 ml vody hrst rozinek
Postup: Propláchnutou čočku 20 minut vaříme, poté osolíme, přidáme rýži a společně dovaříme asi 30 minut doměkka.
Mezitím z kapusty odstraníme 12–16 svrchních listů, do kterých půjde balit náplň, a zbylý střed pokrájíme na nudličky.
Najemno pokrájenou cibuli necháme na oleji spolu se špetkou chilli zesklovatět, přidáme pokrájenou kapustu, nasekaný česnek, skořici, tymián a čerstvě mletý pepř.
Podusíme doměkka, přimícháme uvařenou čočku s rýží a dochutíme citronovou šťávou. Omáčku můžeme použít hotovou nebo si uvaříme domácí:
cibuli zpěníme na troše oleje, osolíme, přidáme nasekaný česnek, rajčata, papriku, skořici, vodu a rozinky a 10 minut povaříme.
Z listů seřízneme svrchní část středového košťálu, aby se neprotrhly, ale zároveň šly lépe zabalit, a postupně je asi na minutu namáčíme do osolené vroucí vody.
Listy ihned propláchneme studenou vodou, na spodní třetinu dáme 1–2 lžíce čočkové směsi, přehneme okraje a zarolujeme.
Na dno pekáče dáme polovinu omáčky, vyskládáme závitky a překryjeme zbylou omáčkou. Pečeme asi 30 minut při 180 °C. Tip: Náplň do závitků doladíme podle své chuti, přidat můžeme bulgur, quinou, tempeh, tofu, olivy, žampiony nebo vlašské ořechy.
.