Suroviny:
1,5 kg jehněčí kýty
2 cibule
2 mrkve
2 petržele
200 ml bílého vína
300 ml zeleninového vývaru
3 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
2 větvičky rozmarýnu
2 větvičky tymiánu
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička sladké papriky
sůl
pepř
Postup:
Jehněčí kýtu omyjte, osušte papírovými utěrkami a ze všech stran ji důkladně osolte. Prolisovaný česnek smíchejte s olivovým olejem, dijonskou hořčicí, sladkou paprikou a nadrobno nasekanými bylinkami.
Touto směsí potřete celý povrch masa a nechte ho několik hodin marinovat, ideálně přes noc. Zeleninu oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
Vložte ji do hlubšího pekáče, položte na ni marinované maso a vše zalijte bílým vínem a polovinou vývaru. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte ho do trouby předehřáté na 190 °C.
Po 2 hodinách odstraňte víko, maso přelijte vzniklým výpekem a nechte ho péct zhruba dalších 45 minut, aby získalo tu správnou zlatavou kůrčičku. Během této doby maso polévejte zbylým vývarem.
Hotové maso vyjměte z trouby a před nakrojením ho nechte asi 15 minut odpočinout, aby zůstalo šťavnaté.
Jehněčí kýtu krájejte ostrým nožem na tenké plátky a ty podávejte přelité výpekem s pečenou zeleninou. Skvěle se k nim hodí také bramborová kaše.
Tip!
Marinádu můžete ochutit také lžící medu.
Jehněčí pečeně se zeleninou? To zní jako fantastická večeře! Určitě to někdy zkusím, nejlépe na nějakou speciální příležitost.