Zjednodušený recept na italský sladký chlebíček, který se podává hlavně při svátečních příležitostech, často na Vánoce.
Potřebujete:
✿ 50 g droždí
✿ 100 ml vlažné vody
✿ 1 lžičku cukru
✿ 600 g polohrubé mouky
✿ 5 vajec
✿ 1 lžíci citronové kůry
✿ 250 g kandovaného ovoce
✿ 150 g hrozinek
✿ 200 g másla
1. Droždí rozdrobte do vody, přidejte cukr a lžíci mouky. Vše pečlivě promíchejte a nechte zhruba 10–15 minut vzejít kvásek.
2. Z mouky, vajec a kvásku vypracujte těsto. Pak přidejte změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru, kandované ovoce a hrozinky. Vše dobře prohněťte a nechte těsto na teplém místě kynout asi 8 hodin.
3. Vykynuté těsto dejte do vysoké dortové formy, nechte kynout ještě 2 hodiny a pak ho dejte péct do trouby při cca 220 °C asi 50 minut. Po upečení hned vyndejte z formy a nechte vychladnout.