Suroviny:
1 kg hovězího masa
5 cibulí
200 g čerstvých hub
2 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce rajčatového protlaku
3 stroužky česneku
2 lžičky kmínu
sladká paprika
sůl
pepř
Postup:
Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Tu na středním plameni opékejte asi 20 minut dohněda. Do osmažené cibule vložte hovězí maso nakrájené na kostky a ze všech stran je opečte.
Jakmile se maso zatáhne, posypejte ho moukou a mletou paprikou. Vše krátce opečte, stačí půl minuty, delším opékáním by paprika zhořkla.
Maso zalijte vodou, přidejte prolisovaný česnek, kmín a rajčatový protlak. Osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte asi 1,5 hodiny do změknutí masa. Zhruba po hodině varu přidejte do guláše nakrájené houby.
Asi 10 minut před koncem odstraňte pokličku a vařte odkryté, odpaří se tak přebytečná tekutina a chuť guláše bude intenzivnější. Podávejte s chlebem nebo s knedlíkem.
Tip!
Můžete použít i sušené houby. Nemusejí se namáčet předem, stačí je do hrnce přidat na začátku vaření.