Hutný slaný koláč se rozplyne na jazyku a dodá vám energii i po opravdu dlouhém výletě.
Na těsto:
125 g másla, 250 g hladké mouky, 5 lžic ledové vody, špetku soli
Na náplň:
3 vejce, 220 ml smetany ke šlehání, 200 g anglické slaniny (méně tučné), 100 g goudy, špetku muškátového oříšku
Postup
1. Z pokrájeného másla, mouky a vody rychle vypracujte těsto a uložte je alespoň na dvě hodiny do chladničky.
2. Z vychlazeného těsta vyválejte plát silný 4 milimetry. Ten vložte do koláčové formy, lehce přitlačte a okraje seřízněte. Těsto poklaďte na kostičky pokrájenou slaninou a sýrem.
Vejce rozmíchejte ve smetaně, přidejte muškátový oříšek. Směs vlijte do formy na slaninu a sýr.
3. Quiche pečte při 200 °C asi 45 minut. Podávejte teplé i studené.