Foie gras (čtěte foa grá) jsou vyhlášenou lahůdkou francouzské kuchyně.
Suroviny:
2 ks husích jater
5 cl kvalitního koňaku
5 cl portského vína
špetka muškátového oříšku
sůl
kuličky barevného pepře
Postup:
Játra nakrájejte na kousky. Přidejte k nim kuličky pepře, muškátový oříšek, sůl a zalijte vínem a koňakem. Nechte játra přes noc odležet v ledničce.
Další den je nasolte a ve vhodné formě na pečení pečte 25 minut ve vodní lázni při teplotě cca 70 °C. Jakmile budou játra dostatečně upečená, nechte je vychladnout a přendejte je do lednice.
Vyčkejte do druhého dne a následně můžete skvělé foie gras servírovat. Nejlépe chutnají s čerstvým pečivem a kuličkami barevného pepře.
Náš tip
Husí játra vybírejte co nejkvalitnější, ideálně od farmáře, nebo v bio kvalitě.