Suroviny
1 máslová, špagetová nebo jiná dýně, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce extra panenského oleje, 2 lžíce dýňového oleje, 2 lžíce másla, 1 lžička dýňových semínek, 150 ml bílého suchého vína, 1 litr zeleninového nebo drůbežího vývaru, 250 ml smetany, 100 ml zakysané smetany, hrubá sůl a čerstvě pomletý černý pepř
Postup:
Rozkrájenou a oloupanou dýni dáte na plech, pokapete olivovým olejem, osolíte a vložíte do rozpálené trouby asi na 40 minut.mV hrnci na másle orestujete najemno nakrájenou šalotku, stroužek česneku, přisypete směs z plechu, zalijete vínem a vývarem a vaříte na mírném plameni asi 10 minut.
Směs potom rozmixujete, přidáte smetanu, dochutíte solí a pepřem.
Na pánvičce opečete nasucho dýňová semínka a při podávání nasypete hrstičku navrch každého talíře.
Polévku dozdobíte ještě dýňovým olejem a zakysanou smetanou.