Suroviny:
150 g anglické slaniny
750 g brambor
300 g polohrubé mouky
1 vejce
200 g brynzy
100 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
pažitka na posypání
Postup:
Brambory nastrouhejte najemno a pak je ještě rozmixujte. Slijte přebytečnou tekutinu, osolte je, přidejte vejce a vmíchejte tolik mouky, abyste získali řídké těsto; konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance.
Těsto postupně protlačujte do vroucí osolené vody speciálním sítem na halušky a opatrně zamíchejte. Nechte vařit zhruba 5 minut. Hotové halušky poznáte tak, že vyplavou na povrch. Vyndejte je sítem a vložte do velké mísy nebo hrnce.
Zatímco se halušky vaří, osmažte na kostičky nakrájenou slaninu na pánvi dokřupava. Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka, opepřete a přidejte do mísy k horkým haluškám. Vše opatrně promíchejte.
Na talíři halušky dozdobte kostičkami slaniny a nadrobno nasekanou pažitkou. Podávejte teplé.
Tip!
Místo smetany můžete do brynzy přidat 3 lžíce vody z uvařených halušek.