Bagel si můžete dát jako klasické pečivo, nebo ho rozkrojit a namazat krémovým sýrem, hummusem či jinou pomazánkou, naplnit plátky uzeného lososa, zeleninou apod.
Potřebujete:
✿ 7 g sušeného droždí
✿ 4 lžíce cukru krupice
✿ sůl
✿ 450 g hladké mouky
✿ olej
✿ mák
✿ kmín
✿ sezamová nebo jiná semínka
1. V míse smíchejte droždí, lžičku cukru, 100 ml teplé vody a nechte odstát 10 min. Přidejte 200 ml teplé vody, sůl a polovinu mouky. Pak přisypávejte mouku a vypracujte vláčné nelepivé těsto.
Z něj pak vytvarujte kouli a vložte ji do mísy vytřené trochou oleje. Zakryjte fólií a nechte vykynout.
2. Těsto rozdělte na deset kusů, na pomoučené ploše vytvarujte kulaté placky. Rukojetí vařečky vytvořte otvor, nasuňte na vařečku a zatočte, aby se otvor rozšířil. Zakryjte fólií a tvarujte další.
3. V hrnci dejte vařit vodu s cukrem a bagely zhruba 1 – 2 minuty povařte. Vyjměte, nechte okapat a dejte na plech s pečicím papírem. Posypte kořením, semínky a pečte při 220 °C asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte.