Suroviny: 1.5 kg rajčat 250 g cibule 250 g kapie 250 g jablek 5 lžic cukru krupice 1/5 lžíce soli 150 ml octa 1 chilli paprička 1 lžička mletého zázvoru 2 lžíce mleté sladké papriky 1 stroužek česneku 10 hřebíčků 3 bobkové listy
Postup: Omytá rajčata nakrájíme na osminky a ve velkém hrnci je rukama pořádně promačkáme. Osolíme je asi lžící soli a povaříme pod pokličkou do změknutí.
Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujeme a znovu přivedeme k varu spolu s pokrájenou cibulí, paprikou a jablkem. Do vroucí tekutiny přidáme drcenou chilli papričku, mletý zázvor a papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru a polovinu octa.
Hřebíček a bobkové listy zabalíme do kousku plátýnka, a vhodíme do směsi. Povaříme do změknutí veškeré zeleniny, vyndáme balíček s kořením a rozmixujeme dohladka. Pokud by byla směs příliš řídká, ještě ji chvíli povařte.
Hotový kečup dosolíme, dosladíme a okyselíme podle chuti. Rozdělíme do vymytých sklenic které obrátíme dnem vzhůru a necháme takto do druhého dne.