Tarator je asi nejtypičtejší polévka zastudena anebo tekutý salát a v okurkové sezoně byste ji rozhodně neměli opomenout. Pochází z Balkánu, ale v jednotlivých zemích se její příprava v detailech liší.
Ingredience
1 větší salátová okurka, 4 stroužky česneku, 4 až 5 lžic olivového oleje, 500 ml acidofilního mléka, 1 velký bílý jogurt s živými kulturami, ½ citronu, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce nasekané petrželky, 80 g vlašských ořechů, sůl, chilli koření
Postup
Pečlivě omytou okurku nahrubo nastrouháme, ale neloupeme ji. Česnek utřeme se solí a koprem, přidáme olej a vše smícháme dohromady. n Poté vmícháme acidofilní mléko, jogurt, čerstvý kopr a petrželku.
Polévka nesmí být příliš hustá, a proto je možné ji naředit vodou. Tarator pak necháme odležet a vychladit. Téměř hotový tarator ještě zakapeme citronovou šťávou a dáme vychladit. Před podáváním každou porci ozdobíme nasekanými ořechy.
Můžeme podávat i na kostky ledu. Přidáním chilli si můžeme snadno připravit i ostřejší variantu.