Suroviny na 4 porce:
4 celá kolínka selete
4 cibule
1 feferonka
1 malá plechovka rajského protlaku
4 stroužky česneku
1 l černého piva
sůl, pepř, tymián
Postup:
Vepřová kolínka omyjeme a na povrchu kůže nožem nařízneme. Do zářezu vetřeme sůl, pepř, tymián a rozetřený česnek. Na 30 minut je dáme do chladu odležet. V pekáči rozpustíme vepřové sádlo, do kterého přidáme na čtvrtiny pokrájenou cibuli, tymián a feferonku.
Kolínka opatrně vložíme do rozpuštěného sádla tak, aby byla zcela ponořená. Pečeme v předehřáté troubě při 130 °C asi 3 hodiny. Po pozvolném pečení vyjmeme maso z pekáče a necháme je odkapat.
Černé pivo smícháme s protlakem a vytvořenou směsí kolena potřeme a vložíme je zpět do trouby.
Pečeme 15 minut na 180 °C. V průběhu pečení přeléváme maso vytvořenou směsí černého piva a protlaku. Po upečení vyjmeme kolena z pekáče a omáčku s výpekem přecedíme a zredukujeme. Vytvořenou omáčkou přelijeme na talíři naservírovanou pečeni.
Extra tip: K jídlu se nejlépe hodí tzv. lepenice. Připravuje se z brambor uvařených v osolené vodě. Scedíme je, rozmačkáme a smícháme s podušeným kysaným bílým zelím, případně dochutíme solí a pepřem.