Suroviny na 4 porce:
1 kachna
2 stroužky česneku
2 snítky rozmarýnu
3 až 4 velká jablka
100 ml olivového oleje extra virgin
1 cibuli
1 řapíkatý celer
200 ml suchého bílého vína
100 g cukru
100 ml vody
sůl a pepř
Postup:
Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem na povrchu i uvnitř. Dovnitř kachny vložíme česnek, rozmarýn a nakrájená jablka. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a kachnu krátce opečeme z obou stran, aby se kůže zatáhla.
Přidáme zeleninu nakrájenou na větší kusy, rozmarýn a zalijeme vínem. Kachnu pečeme při 190 °C cca 1 hodinu. Po hodině pečení přidáme jablka nakrájená na plátky (lepší je použít oloupaná jablka, aby omáčka nezhořkla) a pečeme ještě půl hodiny.
Upečenou kachnu přendáme na talíř a zeleninu z pekáče propasírujeme přes sítko. V malém kastrůlku rozpustíme cukr a přidáme trochu vody. Povaříme asi 2 minuty a vzniklým karamelem polijeme upečenou kachnu.