Pocukrovanými koblížky s domácí zavařeninou potěšíte nejen děti.
Suroviny na 20 kusů – 40 g droždí – 270 ml mléka – 2 lžíce krupicového cukru – 500 g hladké mouky – 50 g másla – 3 žloutky – lžíce rumu – špetka soli – olej na smažení – moučkový cukr na posypání
Postup
1. Droždí rozetřete se lžičkou cukru. Přilijte 120 ml vlažného mléka, přidejte lžíci mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Máslo rozetřete se zbytkem cukru a míchejte, až vznikne máslová pěna. Přidejte žloutky, rum a špetku soli.
2. Mouku smíchejte s kváskem, máslovou pěnou a zbytkem vlažného mléka. Vypracujte vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě 90 minut. Z těsta vyválejte placku tlustou 2 cm. Vykrojte kolečka a nechte 15 minut dokynout.
3. V hrnci rozehřejte olej a naskládejte do něj koblihy. Přiklopte a smažte asi 2 minuty z každé strany. Přebytečný tuk nechte vsáknout do ubrousku.
4. Povidla dejte do cukrářského sáčku, koblihu propíchněte a naplňte. Nakonec pocukrujte.