Kapr se smetanou byl tradičním prvorepublikovým pokrmem, který je jednoduchý a chutí si nás získá rozhodně i teď.
Ingredience
vykuchaný kapr, 80 g másla, 3 lžíce strouhanky, 1 lžička citronové šťávy, 200 ml smetany, ¾ kg brambor, petrželka, 2 špetky šalvěje, sůl
Postup
Očištěného a vykuchaného kapra nasolíme a necháme mini málně hodinu v chladu odpočívat. Pak jej vložíme do pekáče, poklademe ho kousky másla a dáme ho péct. Při pečení ho poléváme máslem a výpekem.
Krátce před upečením ho posypeme strouhankou a necháme rybu takto zapéct. Když je houska růžová, přelijeme kapra smetanou, přidáme citronovou šťávu a necháme ještě chvíli péct.
Kapra dáme na mísu, obložíme ho vařenými brambory, omastíme je máslem a zasypeme nadrobno nasekanou petrželkou.