Předností receptů našich babiček byla vždy jednoduchost, která dává vyniknout především hlavní surovině. To platí i u vepřové pečeně na víně.
Ingredience:
1 kg vepřového 3 dcl červeného vína 2 mrkve 1/3 celeru 1 kořenová petržel 1 cibule 4 stroužky česneku 5 kuliček jalovce 6 kuliček nového koření ½ lžičky tymiánu 1 bobkový list 2 vrchovaté lžíce ztuhlého sádla 2 lžíce hladké mouky 500 ml vývaru, popřípadě vody 2 lžičky šípkové zavařeniny sůl
Postup:
Maso nasolíme, vložíme do nádoby. Obložíme nakrájenou zeleninou, kořením a přelijeme červeným vínem. Zakryjeme a necháme do druhého dne v chladu. n Druhý den vyjmeme zeleninu a osmažíme ji na sádle.
Zalijeme scezeným vínem, ve kterém bylo naložené maso, necháme probublat, přidáme maso a dusíme až doměkka. Hotové vyjmeme z pekáče, šťávu zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, přidáme šípkovou zavařeninu, provaříme a v závěru můžeme omáčku rozmixovat.