Svíčková na smetaně je klasika, kterou by měla sem tam udělat každá pořádná kuchařka.
Suroviny na 4 porce – 800 g zadního hovězího – 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) – 1 cibule – 50 g plnotučné hořčice – 1 lžíce cukru – 1 lžíce octa – 100 ml oleje – 1 lžíce másla – 100 g uzené slaniny – 250 ml šlehačky – 3 bobkové listy – 5 kuliček pepře – 5 kuliček nového koření – citronová šťáva – sůl – hovězí vývar
Postup
1. Maso prošpikujte hranolky slaniny a opečte na oleji s máslem. Vyjměte a na výpečku opečte nahrubo nastrouhanou zeleninu a pokrájenou cibuli. Jakmile mrkev pustí barvu, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.
2. Přidejte hořčici, koření, přilijte ocet, vložte maso a vše zalijte vroucím vývarem. Hrnec přiklopte a dejte do trouby. Pečte při 180 ºC asi 100 minut. Poté maso i koření vyndejte.
Maso nakrájejte a omáčku rozmixujte a zjemněte šlehačkou a dochuťte citronovou šťávou.
3. Servírujte s houskovým knedlíkem.