Sladká jídla jsou oblíbená zejména u dětí, ale občas na ně dostanou chuť i dospělí.
Suroviny na 4 porce – 1 kg brambor – špetka soli – 300 g hrubé mouky – 250 g másla – 300 g moučkového cukru – 100 g mletého máku
Postup
1. Brambory oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky a dejte vařit do osolené vody do poloměkka, asi 15 minut. Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou.
2. Brambory poté do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a zasypte moukou. Rukojetí vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na sporák, přiklopte a nechte povařit asi 15 minut na mírném plameni.
3. Brambory rozšťouchejte a propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu, až se přestanou lepit na vařečku. Máslo rozpusťte, ponořte do něj lžíci a z hmoty vykrajujte škubánky. Podávejte posypané cukrem s mákem a přelité máslem.