Aktuální životní styl většiny lidí je velmi hektický. Pracujeme nejen v kanceláři, ale i doma, o víkendech a svátcích. Pak jsou tu další povinnosti: uklízení, vaření, domácí úkoly s dětmi, další aktivity – vše ve spěchu.
Jak vám 100% džusy a ovocné a zeleninové pyré mohou pomoci v přípravě skvělých momentů s vašimi blízkými? O tom více s RNDr. Pavlem Suchánkem, nutričním specialistou a expertem kampaně „Džusy a pyré – vitamíny ve SMART formě.
“Když zestárneme, nejvíce většinou litujeme toho, že jsme se dostatečně nestarali o vztahy s našimi blízkým.
Každý den trávíme hodně času pracovními povinnostmi, obchodními schůzkami, pak jsou zde domácí povinnosti, dojíždění, nakupování – po celou dobu se neustále honíme, abychom vše stihli.
Ve spěchu dorazíme na místo srazu, splníme cíle, dosáhneme výsledků a úspěchu. Bohužel nám stále chybí čas na rodinu a přátelé. Bez nich by ale náš úspěch, každodenní shon a profesionální růst a boje přeci neměly smysl.
Společné večery s našimi blízkými
Nepotřebujeme hledat stále novou zábavu. Kina, kavárny či nákupní centra mohou počkat. Pojďme si užít to, co máme. Nadcházející zimní večery jsou skvělý čas k odpočinku a zpomalení.
Jen si to představte – vaše oblíbené křeslo, stolní hra, kolem vás vaši nejbližší, ti, které máte tolik rád a k tomu něco k jídlu a pití – dost k tomu, abychom se cítili spokojeně, uvolněné, doplnili zásoby energie a užili si hezký večer.
Takový, kdy máme téměř chuť slavit, že jsme zase spolu, aniž bychom ho promrhali vařením nebo úklidem.
Úklid klidně počká
Všechno nemusí být vždy dokonalé, nemusíte být vzorem všech hostitelek. Nechejte nádobí nádobím, no a co, že není čerstvě vyluxováno, špinavá okna nikdo neřečí a že nemáte ledničku narvanou k prasknutí? Mít čas na naše blízké je mnohem důležitější.
A co pak, když je potřeba vše dodělat? Prostě jen rozdělte úkoly mezi všechny členy rodiny, zapojte děti I manžela, nemusí přeci vše být pouze jen na vás.
Najděte SMART řešení ve vaší kuchyni!
Hezký večer znamená dobrou společnost, program, nebo alespoň představu o tom, co budeme dělat (stolní hra, sledování filmu…) a nesmí samozřejmě chybět dobré jídlo.
Co připravit, aby byl váš stůl a talíře plné zdravého, chutného a zároveň lehce a rychle připraveného jídla? Našim blízkým se snažíme vždy předložit to nejlepší – vyvážené jídlo, které obsahuje vitamíny a potřebné živiny.
Víme, že je velmi důležité, aby strava byla pestrá, obsahovala různé druhy ovoce a zeleniny, tzn. i různou skladbu vitamínů a minerálních látek, díky kterým se budeme cítit v pohodě a v kondici.
Je možné takové pestré jídlo pro rodinu připravit během mrknutí oka? „Multitasking je skutečnou výzvou.
A proto je důležité najít řešení, která váš život zjednoduší a zefektivní vaší práci. Tak například namísto doporučené jedné porce ovoce a zeleniny denně můžete sáhnout po sklenici 100% džusu nebo kapsičce pyré.
Nemusíte nic mýt, loupat nebo krájet a jednoduše tak dodáte svému tělu potřebné vitamíny a živiny.
Také je třeba připomenout, že tyto výrobky neobsahují přidaná sladidla, barviva a konzervační látky, “ říká RNDr. Pavel Suchánek, nutriční specialista a expert kampaně „Džusy a pyré – vitamíny ve SMART formě“.
Podle doporučení WHO, bychom denně měli zkonzumovat alespoň 400 g ovoce a zeleniny, ideálně rozdělených do pěti porcí.
100% ovocné a zeleninové džusy a pyré jsou výrobky, které mohou naší stravu jednoduše zpestřit.
Neobsahují přidané složky, a proto mají stejné složení jako ovoce a zelenina, ze kterých jsou vyrobeny. Díky nim mohou vzniknout chutné svačinky nebo lehké, chutné večeře.
Pečená cizrna (2 porce)
INGREDIENCE
1 plechovka cizrny (můžete použít i doma uvařenou*)
1 lžíce olivového oleje
¼ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky sladké červené papriky
¼ čajové lžičky kurkumy
Špetka mletého čili
2 lžíce nasekané petrželky
PŘÍPRAVA
Předehřejte troubu na 200 º C a zapněte funkci pečení ze shora i zespodu.
Připravte si plech a vyložte jej pečícím papírem. Cizrnu z plechovky vyklopte na sítko, propláchněte vodou a nechejte okapat, poté vysypte na papírové ubrousky a osušte. Dejte cizrnu na plech a vložte do trouby.
Pečte po dobu 15 minut. Poté vyjměte a promíchejte s kořením, solí a olejem. Znovu dejte na plech a pečte dalších 15 minut, dokud cizrna nezačne být křupavá. Poté vypněte troubu, ale cizrnu ponechejte ještě uvnitř, bude křupat o to víc.
Pokud máte naspěch, můžete vyndat hned. Před podáváním smíchejte s jemně nasekanou petrželkou. *Cizrnu namočíme do studené vody (ideálně přes noc). Poté cizrnu sceďte, vodu vyměňte a vařte 50 – 60 minut pod pokličkou.
Pro obohacení chutě můžete přidat do vody bobkový list nebo stroužek česneku. .