Suroviny:
600 g dýňové dužiny
2 střední cibule
1 velká mrkev
3 lžíce mouky slunečnicového oleje
1,5 l hovězího vývaru
sůl
bílý pepř
1 špetka mletého kmínu
0,15 l smetany ke šlehání
3 lžíce zakysané smetany
1 lžíce jablečného octa
Na ozdobení:
2 lžíce smetany dýňový olej na krutony: 2 starší houstičky 2 vejce 2 lžíce mléka 2 lžíce másla Postup: Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky, cibule nadrobno. Na rozpáleném oleji zpěníme, přidáme nastrouhanou mrkev a posypeme moukou.
Vše dobře promícháme, zalijeme hovězím vývarem, osolíme a okořeníme, dochutíme kmínem. Polévku vaříme, dokud dýně nezměkne. Pak ji rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Dochutíme šlehačkou, zakysanou smetanou a jablečným octem. Housky nakrájíme na 12 kousků.
Vejce vyšleháme s trochou mléka. Kousky housky namočíme ve vajíčku a z obou stran osmažíme na másle. Polévku servírujeme se smetanou a několika kapkami dýňového oleje. Krutonky servírujeme zvlášť.