Věčná pře o tom, zda jsou „jablíčka z ráje“ ovoce nebo zelenina, už vedla dokonce k soudům. Ať už jsou cokoliv, jisté je, že je třeba jich sníst co nejvíce…
Lidé, kteří jedí hodně rajčat, trpí méně srdečními chorobami a mrtvicí. Rajská jablíčka jsou jednou z hlavních složek tzv. Středomořské diety, která je nejzdravějším způsobem stravování vůbec.
Obsahují lykopen, látku, která je silný antioxidant, pohlcuje volné radikály, které ničí naše buňky. Lykopen je schopen odstranit z krve takřka všechny škodlivé druhy tuků, a to již během osmi týdnů.
Tato látka také snižuje hladinu cholesterolu a chrání před vznikem aterosklerózy. Výhodou je, že se výborně vstřebává i po tepelné úpravě, tudíž jsou zdravé také rajčatové omáčky a kvalitní kečupy.
Bojují proti rakovině
Lykopen spolu s ostatními látkami rajských jablek dokáže významně podpořit imunitu. Funguje rovněž jako prevence proti rakovině prostaty, jícnu, slinivky, prsu a dělohy. Rajčata mají málo kalorií, proto jsou mimořádně vhodná pro hubnutí.
Díky vysokému obsahu biotinu podporují krvetvorbu a prospívají pokožce, vlasům i nehtům. V rajčatech se nachází tyramin, který zvyšuje krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a zlepšuje náladu!
Ve svém přírodním stavu – syrová, zralá a čerstvá – jsou nejužitečnější, protože reagují v těle velmi rychle. Lze je jíst celá nebo různým způsobem pokrájená do salátů. Jejich čerstvá šťáva je čistící a posilující. A co ještě?
Rajská jablíčka jsou dokonce nenápadným, zato ale účinným, afrodiziakem pro ženy. Naopak pozor na jejich nežádoucí kombinaci se škrobovými výrobky, jako jsou makaróny, špagety, rýže. Jejich nadměrná konzumace může způsobit vznik žaludečních vředů. .