Je to jedna z nejzdravějších příloh. Působí proti rakovině, léčí zácpu, žlučové kameny, žaludeční vředy a vařené se solí pomáhají odbourávat tuky
Podle staré tradice je brambor vhodným preventivním prostředkem proti všem degenerativním onemocněním a dokonce proti Alzheimerově chorobě, zpomaluje veškeré procesy stárnutí a šťáva ze syrových brambor má dokonce výrazný vliv při léčbě rakoviny.
Zejména společně se šťávou z červené řepy a celeru má přímo zázračné účinky. Samotné vařené brambory jsou skvělou stravou při hubnutí.
Ženy používaly nastrouhaných syrových brambor nebo bramborové slupky k bělení pleti, proti pihám a stařeckým skvrnám, naše prababičky je přikládaly na rány, vředy, kožní defekty a na chronické dermatidy. Čerstvou šťávou se léčí žaludeční vředy a cukrovka.
Do půl sklenice bramborové šťávy přidáte trochu medu a nastrouhané mrkve, která se má po dobu čtyř týdnů užívat čtyřikrát denně.
Chrání před překyselením
Syrová šťáva byla účinnou medicínou při močových kamenech, zácpě, průjmu nebo hemoroidech. V bramborách se nacházejí cenné látky, které jsou užitečné při skleróze, vysokém krevním tlaku nebo dně.
Bramborám se přisuzuje léčivý účinek v případě překyseleného žaludku. Stačí uvařit několik umytých brambor ve slupce. Asi 2 decilitry bramborového vývaru se pije celý den před každým jídlem.
Při suchém kašli se horké brambory uvařené ve slupce balily do utěrky a přikládaly na hrudník, kde se nechaly půl hodiny působit, Bramborové pyré doporučují lidoví léčitelé při žaludeční neuróze a žaludečních těžkostech.
.