Kromě vysokého množství hořčíku mají silnou zkrášlující funkci – zpomalují stárnutí, posilují vlasy, pokožku a nehty. Pochází z Číny, odkud se rozšířily po celém světě. V 17. století se začaly pěstovat i v méně teplých oblastech Evropy, tedy i u nás.
Proč jsou meruňky tak zdravé?
Obsahují beta karoten, vitaminy skupiny B, vitamin C a z minerálních látek železo, velké množství hořčíku, vápník, draslík, fosfor nebo křemík.
Meruňky posilují imunitu, bystří zrak, snižují hladinu krevního cholesterolu, zlepšují krevní obraz, léčí srdce a podporují krvetvorbu. Dále posilují nervový systém, zlepšují nám tudíž náladu, působí proti únavě a pomáhají při nespavosti.
Co se týče účinků na náš vzhled, meruňky posilují vlasy, nehty a pokožku, chrání kůži při opalování a odbourávají tuky.
Pomáhají zejména kuřákům
Toto ovoce by se mělo objevovat často na jídelníčku kuřáků, protože meruňky pozitivně ovlivňují sliznici plic. Tři meruňky denně se rovnají polovině denní dávky provitaminu A u dospělého člověka.
Mimoto mají léčivé účinky také meruňková jádra, proto je dobré několik pecek přidávat do kompotu. V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě a obsahují jen o něco více kalorií.
Před vypeckováním meruňku lehce poválejte v dlani – dužnina se tak snadněji oddělí od pecky. Chcete-li stáhnout slupku, je nejlepší meruňky nejprve spařit vroucí vodou na 10 vteřin, pak rychle zchladit a teprve poté oloupat.
Aby meruňky rychleji dozrály, necháme je přes noc v pokojové teplotě v papírovém sáčku se dvěma jablky – do rána budou krásně zralá.
.