Pokud letos místo kapra zvolíte štiku, nejenže si pochutnáte, ale ještě vám zkrášlí sváteční stůl. Je s ní sice trochu víc práce, ale výsledek rozhodně stojí za to. Na zdobení můžete použít i další druhy zeleniny.
Potřebujete:
✿ 1 štiku
✿ 200 g toustového chleba
✿ 200 ml mléka
✿ 2 cibule
✿ čerstvé bylinky (petržel, tymián)
✿ 4 lžíce vařené rýže
✿ sůl, pepř
✿ 1 vejce
✿ 4 lžíce majonézy
✿ 6 cherry rajčat
✿ ½ ledového salátu
✿ hrst brusinek
✿ lžíci oliv
✿ citron
1. Nakrájený chléb namočte do mléka. Štiku očistěte, odřízněte hlavu a stáhněte kůži. Vyjměte páteř a kosti a maso dejte do mísy. Rozmixujte maso, přidejte vymačkaný chléb, cibuli najemno a promíchejte. Přidejte nasekané bylinky, rýži, sůl, pepř, vejce a promíchejte.
2. Směsí naplňte štičí kůži, hlavu a přišijte k ní hlavu, aby náplň nevytekla. Potřete ji 2 lžícemi majonézy, zabalte do alobalu a pečte hodinu na 180 °C.
3. Štiku nechte vychladnout, sundejte alobal a položte ji na tác se salátem, rajčátky a olivami. Kůži nařízněte, do řezů vložte plátky citronu, ozdobte brusinkami a zbylou majonézou.
Wow, plněná štika jako alternativní volbou pro svátky je super nápad! Trochu víc práce, ale efekt na stole musí být úžasný!
To zni velmi specialne, nikdy jsem nezkousela plnit stiku, ale rada bych zmenila tradici letos.
Já jsem teda na Vánoce vždycky dělala kapra, ale ta plněná štika zní fakt zajímavě! Možná by to letos stálo za zkoušku.