Suroviny:
1 kg ořezu ze zvěřiny
500 g vepřového boku
300 g jater
10 žloutků
200 ml sladké smetany
100 g slaniny
3 větší cibule
sůl
kmín
pepř
tymián
hřebíček
muškátový oříšek
300 g anglické slaniny v plátcích
Postup:
Zvěřinu i vepřové maso nakrájejte na stejnoměrné kousky, osolte je, cibuli nakrájejte na hrubší kusy a vše lehce podlité upečte v troubě doměkka. Maso se nesmí upéci příliš, protože paštika by ztratila část chuti.
Upečené maso nechte trochu zchladnout a pak je umelte i s cibulí a kousky syrových jater. Do umleté fáše vmíchejte žloutky, smetanu, výpek z pekáče, slaninu nakrájenou na drobné kostičky a směs čerstvě umletého nebo utlučeného koření.
Paštikovou formu vyložte plátky anglické slaniny nebo hliníkovou fólií a pečlivě do ní vetřete těsto a protřeste je tak, aby v něm nebyly bubliny a trhliny.
Formu zakryjte alobalem a paštiku pečte ve vodní lázni v mírně vyhřáté troubě půl druhé hodiny. Upečenou paštiku nechte zvolna vychladnout ve formě, poté ji vyjměte a nakrájejte na silnější plátky.
Jééé, paštika! Vždycky sem myslela, že to nejde udělat doma. Zkusím to, snad to nezvořu.
Tahle domácí paštika vypadá opravdu luxusně! Zajímalo by mě, jak by se dala upravit na fotografiích, aby vypadala ještě chutněji.