Husí kaldoun známe všichni. Proto si připravíme méně tradiční, ale také dobrý husí vývar.
Ingredience:
1 husí stehno
1/2 husího skeletu nebo zbytků z pečené husy
4 mrkve
2 petržele
1/3 celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
2 bobkových listů
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
bylinky dle chuti
olej na pečení
sůl
Postup:
Husí stehno osolte, vložte do pekáče a pomalu pečte dozlatova při 160 °C, aby se uvolnilo sádlo.
V hrnci mezitím zalijte husí skelet studenou vodou, přidejte oloupanou zeleninu – 2 mrkve, 1 petržel a kousek celeru, cibuli, česnek, koření a mírně osolte.
Táhněte vývar alespoň 3 hodiny na mírném plameni, poté sceďte.
Do čistého vývaru přidejte na plátky nakrájenou zbylou čerstvou zeleninu a krátce ji povařte, aby nebyla tvrdá, ale ani převařená.
Polévku servírujte s kousky opečeného husího masa, které položte přímo do talíře jako první a pak je přelijte horkým vývarem.