Guláš z vepřového masa je šťavnatý. Podávejte ho s knedlíkem a s kopečkem zakysané smetany. Pokud jste v dietním režimu, zkuste ho připravit z krůtího masa a jako přílohu použijte brambory.
Ingredience na 4 porce:
800 g vepřové plece
2 cibule
2 lžíce sádla
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1 červená paprika
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce sladké mleté papriky
500 g kysaného zelí
2 bobkové listy
1 l vývaru
200 ml smetany
zakysaná smetana k podávání
Postup:
V hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte drcený kmín a nechte ho rozvonět. Vmíchejte na kostičky nakrájené maso a opečte ho.
Přidejte nahrubo nasekaný česnek, osolte, vmíchejte papriku, krátce opečte, poprašte moukou a vše zarestujte. Takto připravený základ zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a na mírném ohni duste maso pod pokličkou do poloměkka přibližně 30 minut.
Poté přidejte vymačkané a pokrájené zelí, na kousky nakrájenou papriku, zbylý vývar a trochu nálevu ze zelí. Za občasného míchání duste guláš pod pokličkou dalších asi 30 min, dokud maso není měkké.
Nakonec vmíchejte smetanu a na mírném ohni provařte zhruba ještě 5 minut, aby se chutě dokonale propojily. Guláš stáhněte z ohně, osolte a opepřete podle chuti.
Doba přípravy: 90 min
Cena za 1 porci: 40 Kč
Nikdy jsem nevařila ze zelí, ale tenhle guláš mě asi naučí to vyzkoušet. Díky za recept!
Hele, ten guláš je fakt dobrota! Já ho obvykle podávám s chleba, ale ten knedlík se smetanou taky zní fajn.
Sice nesnasim vareni, ale tohle vypadá prostě skvěle! Možná to zkusim pro přítelíčku uvařit, držte mi palce!
Když si doma vaříme guláš, vždy si k tomu pustíme dobrou hudbu. Tento recept vypadá výborně, určitě vyzkouším i tu variantu s krůtím masem.
Fotografie tohoto guláše by určitě skvěle vypadala na mém blogu. Už se těším, až si ho sama uvařím a nafotím ten šťavnatý výsledek!
Szegedinský guláš mám moc ráda a vždy se ho snažím připravovat stejně, jako je to v receptu. S tou zakysanou smetanou je to prostě neodolatelná kombinace!