Domácí džem vyrobený z hrušek a jablečné šťávy spolu s medem a bílým vínem je koktejl chutí ve sklenici.
Potřebujete:
✿ 1 kg jablek
✿ 500 g hrušek
✿ 500 g želírovacího cukru 3:1
✿ 500 ml vody
✿ 250 ml bílého vína
✿ 2 lžíce medu
✿ 1 vanilkový lusk
✿ 2 hvězdičky badyánu
1. Jablka omyjte a i s jádřinci je nakrájejte na kousky do kastrolu. Přilijte vodu, bílé víno, med a vařte zakryté asi 45 minut. Pak odstavte a přeceďte šťávu přes gázu do kastrolu.
2. Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jádřince a pokrájejte na drobné kousky.
Vložte je do kastrolu do jablečné šťávy, přidejte želírovací cukr, naříznutý vanilkový lusk, badyán a za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 4 minuty.
3. Odstavte, vyndejte lusky a badyán a ještě horkým džemem naplňte čisté sklenice a uzavřete je víčky. Postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Jéé, džem s bílým vínem, to zní fakt netypicky! Snad se mi to povede a překvapím přátele.
Teda, ten džem vypadá skvěle! Určitě to vyzkouším na víkend s rodinou, děcka to určitě ocení.