Suroviny:
250 g čerstvého špenátu
250 g ricotty
olivový olej
150 g parmazánu
1 cibule
2 stroužky česneku
500 ml mléka
40 g másla
40 g hladké mouky
sůl
pepř
muškátový oříšek
12 plátů lasagní
Postup:
V hrnci rozpusťte máslo na bešamel, přidejte hladkou mouku a krátce osmahněte. Za stálého míchání přilévejte mléko a zahřívejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Tu ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Když cibule zesklovatí, přidejte k ní opláchnutý špenát a krátce ho poduste.
Pánev odstavte z plamene a přimíchejte do ní ricottu a polovinu strouhaného parmazánu. Osolte a opepřete.
Dno zapékací mísy potřete omáčkou, rozložte na něj pláty lasagní, potřete je špenátovou směsí a bešamelem. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny, poslední vrstva by měla být bešamel.
Lasagne posypejte zbylým parmazánem a vložte je do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte asi 40 minut, dokud okraje nebudou nazlátlé. Před nakrojením je nechte asi 10 minut odpočinout, budou tak lépe držet tvar.
Tip!
Do špenátové směsi můžete přidat kostičky lososa.
Použití ricotty a parmazánu je skvělá volba, krásně to podtrhuje chuť špenátu. Oceňuji podrobný postup!
Jo, špenátový lasagne, to je něco pro mě! Už jsem to zkoušela a byly fantastický.
Pevně věřím, že tahle úprava lasagní bude skvělá na rodinnou večeři, určitě to zkusím i s lososem!
Tento recept mě úplně nadchl! Špenát, ricotta a parmazán, to je geniální kombinace.