Konzumace samotného avokáda je našemu zdraví velmi prospěšná. Je nejen velmi chutné, ale je to doslova výživová bomba. Je plné živin a zároveň vynikajícím zdrojem zdravých tuků.
Obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů A, C, E i vitaminy skupiny B a taky minerálů, konkrétně draslíku, hořčíku, fosforu i železa.
Odborníci ho označují za superpotravinu a jeden z vůbec nejzdravějších plodů vůbec.
Pecku nevyhazujte
Pokud ale po jeho snědení zahodíte pecku, děláte velkou chybu. Pecka totiž obsahuje více živin, než samotné avokádo. Podle odborníků se více než 70 % antioxidantů nachází právě v jádru.
Pecka obsahuje i velké množství polyfenolů, které se nacházejí například v zeleném čaji. Jihoameričtí indiáni používají avokádové jádro k léčbě úplavice a žaludečních problémů.
Je prokázáno, že jeho užívaní zabraňuje vzniku žaludečních vředů a zmírňuje zácpu. Jak ji použít? Možná se vám to bude zdát složité, ale jádro avokáda není až tak tvrdé jako například pecka třešně. Vyloupněte ji ze skořápky a překrojte ji ostrým nožem.
Pokrájejte na malé kousky, nebo jí můžete rozmixovat v mixéru. Doporučujeme přidat do smoothie..