Suroviny:
250 g hladké mouky
170 g másla
1 vejce
1 citron
80 g moučkového cukru
Na náplň:
150 g nastrouhaných mandlí
100 g moučkového cukru
60 g másla
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžička rumu
6 hrušek
40 g rozinek
40 g nahrubo nasekaných mandlí
Postup:
Na vál prosijte mouku, přidejte změklé máslo, cukr, vejce a nastrouhanou kůru z půlky citronu a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice minimálně na půl hodiny odležet.
Mezitím oloupejte hrušky, stopky můžete ponechat jako dekoraci. Kávovou lžičkou zespoda vykrojte jádřinec, hrušku zakapejte citronovou šťávou a vyplňte rozinkami předem namočenými v rumu a oloupanými a nahrubo nasekanými mandlemi.
Odležené těsto důkladně rozválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu. Vložte do předehřáté trouby a předpečte asi 10 minut při 180 °C.
Máslo, vejce a cukr ušlehejte do pěny, přidejte strouhané mandle, rum a vanilkový cukr. Hmotu naneste do předpečené formy, uhlaďte a postavte do ní naplněné hrušky stopkou nahoru. Vložte zpět do trouby a dopečte při 200 °C asi 25 minut.
Hrušky by měly být tak akorát, pokud se vám zdají tvrdé, můžete je před pečením krátce povařit ve vodě s cukrem a citronovou šťávou. Musíte je ale před tím, než je použijete, nechat dobře okapat a mírně vychladnout.
Recept zní lákavě, zkusím ho o víkendu. Díky za tip, mám ráda pečení s mandlovým nádechem.
To zní fakt dobře, nejradši bych hned teďka pekla! Miluju kombinaci mandlí a hrušek, určitě to ozkouším doma.