Stále ještě jíme příliš mnoho masa a málo zeleniny. Pokud se rozhodnete jeho konzumaci omezit, je třeba dbát na dostatek správných živin.
Možná i vy už zvažujete možnost začít jíst méně masa, případně ho z jídelníčku vyškrtnout úplně. Maso určitě nepotřebujeme mít na talíři každý den. Jak ale nepřijít o potřebné bílkoviny a další látky?
Čím nahradit maso?
Nemusíte se rovnou stát přísnými vegetariány nebo vegany. Dát si maso jednou dvakrát týdně a k tomu dvakrát rybu je z hlediska zdraví naprosto pořádku.
Pak je jen potřeba zařadit do stravy takové potraviny, které dokážou nahradit ztrátu plnohodnotných bílkovin a aminokyselin z masa.
Ty totiž naše tělo nutně potřebuje k tvorbě svalové hmoty i celkovému zdraví. Za ideální náhradu masa jsou považovány všechny druhy luštěnin.

Samy to nespasí
Luštěniny sice obsahují hodně bílkovin, ale mimo jiné také antinutrienty – látky, které zabraňují zpracování a využití některých složek výživy. Rostlinám slouží k obraně, ale v lidském trávicím traktu mohou blokovat vstřebávání železa, zinku nebo vápníku.
Pokud se tedy rozhodnete pro čistě rostlinnou stravu, myslete na to a tyto prvky doplňujte zvlášť. A sója, která také patří k luštěninám, je poměrně častý alergen. Jinak je to skvělý zdroj bílkovin a můžete ji připravovat na spoustu způsobů.
Houby i pro imunitu
Další vhodnou alternativou jsou houby, zejeména hlíva ústřičná, která obsahuje spoustu živin, bílkovin a také beta glukany. Ty posilují imunitu, zkracují dobu léčby různých onemocnění i hojení ran.
Hlíva se dá chutně připravit na mnoho způsobů, pokud ale chcete využít její účinky na imunitu, je potřeba sáhnout po potravinovém doplňku z ní.

Co si ještě dát na talíř?
Při omezování spotřeby masa je dobré zahrnout do stravy také mořské řasy, ořechy a semena. Jsou totiž významným zdrojem důležitých prvků, jako je selen a zinek, a důležitých aminokyselin.
Dobrou volbou je také avokádo, a všechny druhy dýní, obsahují zdravé kyseliny. V neposlední řadě je dobré zvýšit příjem zelené a listové zeleniny, která je zdrojem důležitých vitaminů a stopových prvků a obsahuje také alkalické soli.
Ty pomáhají předcházet přemnožení nežádoucích virů, bakterií či různých spór. Konzumujte ji jak syrovou, tak i částečně tepelně upravenou, kdy je snadněji stravitelná.
Souhlasím s článkem, k omezení masa mě motivuje zdraví i etika. Ráda používám luštěniny a houby, i když je pravda, že je potřeba vědět, jak je správně zařadit do jídelníčku.
Já už dlouho přemýšlím o omezení masa. Díky za tipy na náhrady, hlavně ta sója mě zajímá. Už se těším, až to všechno vyzkouším.
No já moc masa nejím, ale nevěděla jsem, že je potřeba doplňovat živiny. Ty luštěniny jsou fakt super, ale musím dávat pozor na alergie asi, co?