Suroviny:
500 g chlazeného listového těsta
hladká mouka na podsypání
1 bílek na potření
krupicový cukr na posypání
Na náplň:
250 g tučného tvarohu
60 g moučkového cukru
1 žloutek
500 g vypeckovaných třešní nebo višní
Postup:
Listové těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a rozkrájejte na čtverce o rozměru asi 12 x 12 cm.

Okraje každého čtverce pečlivě potřete rozšlehaným bílkem a okraj široký asi 1 cm opatrně přehněte směrem do středu čtverce, vytvoříte tím zvýšený okraj, který potřete bílkem a posypete cukrem.
Tvaroh smíchejte s cukrem a žloutkem, hotovou směs pak rozetřete v tenké vrstvě do středu každého čtverečku a na povrch vyskládejte omyté a vypeckované třešně.
Všechny čtverečky pak přemístěte na plechy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Trouba musí být dostatečně rozpálená, obvykle kolem 200 °C, aby se vrstvy krásně zvedly. Pochopitelně záleží na vybraném receptu.
Pokud je teplota nízká, máslo se začne pomalu rozpouštět a těsto nebude tak nadýchané. Po upečení nechte čtverečky vychladnout na kovové mřížce.
Spousta hospodyněk má v doma listové těsto jen tak pro strýčka Příhodu, a když přijde nečekaná návštěva a na zahradě máte vy nebo sousedé obsypanou třešeň, je vyhráno. Samozřejmě můžete použít jakékoli ovoce, nebo různé kombinace.
Recept vypadá opravdu skvěle, tvarohové náplně mám ráda. Ideální pro letní dny, kdy máme třešně plné zahrady.
Jednoduchý a rychlý recept na osvěžující dezert, to se vždycky hodí. Děkuji za inspiraci, už se těším, jak se povede.
Ty jo, to zní fakt dobře. Nemám ale třešně, nevěděla jsem, že se daj zaměnit. Tak místo toho použiju třeba meruňky!
To je super tip, který musím zkusit. Přemýšlela jsem, co s těstem, co mi zbylo v lednici, a tohle mi padlo do oka!
No joo, tohle je recept jak dělaný na rychlou parádu před návštěvou. Třešně v tvarohu? To zní skvěle! Mimochodem, dobře napsaný článek.
Přesně takhle výborné čtverečky jsem loni dělala na oslavu! Určitě se chystám zas, jen jestli najdu třešně v Brně, haha!