Chystate rodinnou oslavu? Připravte svým blízkým krásně vypečená žebírka nasladko.
Ingredience:
1,5 kg vepřových žebírek
sůl, čerstvě mletý pepř
3 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce dijonské hořčice (nebo plnotučné)
1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
2 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky
1–2 větvičky čerstvého tymiánu
1 lžíce olivového oleje
Postup:
V misce důkladně smíchejte všechny ingredience na marinádu a dochutťe ji solí a pepřem.
Žebírka osolte, potřete marinádou a nechte odležet v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc. Pokud jsou žebírka dlouhá, můžete je rozdělit na menší části.
Žebírka dejte do pekáče, zakryjte alobalem a pečte pomalu asi 2–2,5 hodiny na 160 °C.
Odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15–20 minut. Můžete žebra znovu potřít zbytkem marinády, aby se vytvořila lesklá glazura.
Vypadá to, že tento recept spojuje jednoduchost s vytříbenou chutí. Medová glazura dodává žebrům krásnou sladkost a tymián jemnou vůni. Toto určitě brzy vyzkouším!
Miluju recepty s medem a technologií v kuchyni. Tyhle žebírka vypadaj fakt zajímavě, určitě zkouším a doladím to hezkým servírováním!
Jé, medová žebírka zní úžasně! Tohle určitě zkusím na víkendovou grilovačku se sportovní partou v Liberci. Doufám, že se povede stejně jako na fotkách!